perjantai 11. heinäkuuta 2014

Trollkyrkja, Peikkokirkko


Marmorin sisällä


 
Huomasin pimeän ja kostean käytävän loppuvan huoneenkaltaiseen pyöreään tilaan, joka kylpi valossa vaaleiden marmoriseinien ympäröimänä. Katossa oli pieni aukko, josta tulvi valoa ja vettä alas maan uumeniin. Seinissä kimaltelivat vihreä ja punainen väri, kuin turkoosissa meressä aaltojen mukana välkehtivät värikkäät merilevät. Kokemuksen väkevyyttä lisäsi vesiputouksen kohina, joka poisti kaikki muut äänet tilasta. Olimme saapuneet marmoriluolaan.


 
Pari lauttamatkaa ja hieman ajamista mutkaista vuonon rantaviivaa pitkin, olimme matkustanut Moldeen, ison näköinen kaupunki Norjan eristäytyneellä länsirannikolla. Täältä Molden läheltä bongasin internetistä joskus hienon kuvan jostain luolasta, jonka sisään syöksyy vesiputous. Pitihän sitä lähteä ihmettelemään, kun kerran olimme alueella. Paikan löytäminen ei ollut vaikeaa. Netistä sijainti paljastui nopeasti, ja paikanpäällä tien varressa oli iso opastetaulu ja parkkipaikka. Leveä polku nousi ylös vuorelle, jossa trikooasuiset norjalaiset harppoivat ylös alas rinnettä. Joku ilman paitaa, joku koiran kanssa, kaikki olivat menossa samaan paikkaan.


 
Kännykän taskulampulla Etelä-Norjan pisimpään luolaan tunkeutuminen oli jännittävä ajatus. Luolan suulla maan syvyyksistä kylmä ilma puhalsi kasvoille, ja kosteuden tunsi joka aistilla. Luolan perimmäinen avara tila oli maaginen. Olimme siellä vain muutaman minuutin, mutta kokemuksena oli lumoava tunne, joka vain jatkui. Luolasta poistuessa oli samanlainen tunne, kuin joskus on elokuvateatterista poistuessa nähtyään vaikuttavan elokuvan. Kun valo leikkii kuvan pinnalla, elokuva koskettaa. Vaikka elokuva päättyy, sen vaikutus elämässä vasta alkaa. Olemme kumarrellen kulkeneet maan pimeydestä takaisin kesän tasaiseen kuumaan, kirkkaaseen valoon, jossa äskeisen kokemuksen tunne alkaa limittyä silmien takana sijaitsevaan maisemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti