lauantai 23. helmikuuta 2013

Nikkor 50mm f/1.2 AI-SPitipä hommata tuommoinen linssi, kun melko halvalla lähti Ebaysta. Käsitarkenteinen, kokometallinen ja äärimmäisen valovoimainen. Vaikuttaa olevan parempaa tekoa kuin nykyiset linssit, aika pomminkestävä rakenteeltaan. Kuva on hyvä täydellä aukolla, mutta sen saa tosi teräväksi f/2 aukolla. Tietysti täydellä aukolla tarkennusalue on tosi kapea läheltä kuvatessa, joka näkyy myös tuossa alapuollella olevassa pullon etiketissä. Alkaa jo pullon kaartuessa reunatekstit olemaan sumeana. Isompi kuva on f/2 aukolla otettu. Mainittakoon sekin vielä, että f/2 aukolla kuvanreunatkin ovat täysin terävät.
Tätähän mainostetaan "King of bokeh"-linssiksi monessa testissä ja blogissa, ja täytyy sanoa, että ainakin kaikella millä itse olen kuvannut, niin on se bokeh kyllä tosi upea. Potrettikuvaukseen tämä 50mm AI-S f/1.2 on mainio. Ostin myöhemmän version tästä, koska siinä on yhdeksän himmeninlehdykkää, joka mm. takaa kauniimman epäterävyysalueet. Yhdeksällä lehdykällä aukko pysyy pyöreän muotoisena. Ensimmäisissä linsseissä oli 5 tai 7 lehdykkää. Niitä linssejä saa hieman halvemmalla kuin 9 lehdykällä varustettuja.

Yhden illan testien perusteella vaikuttaa tosi hyvältä. ISO herkkyyttä ei tarvi nostaa kovin korkealla ja semmoista pimeyttä ei tule vastaan, jossa tällä ei saisi käyttökelpoista kuvaa aikaseksi. Tämä linssi kyllä vaatii hyvän etsimen kamerassa käsitarkennuksen takia. Aika nihkeetä käyttää croppikennosen pikkuetsimen kanssa. D700:ssa on hyvä etsin tähän hommaan. Vaikka f/1.2 aukolla tarkennusalue on kapea, niin silti onnistuin illan aikana tarkentamaan kohilleen 90-95 prosentisesti, vaikka kuvaustilanteet oli aika nopeita ja vaihtelevia. Alla olevat kuvat ovat kaikki kuvattu f/1.2 aukolla vallitsevassa valossa (pimeydessä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti