torstai 14. marraskuuta 2019

Pravčická brána - luonnonnähtävyys Tsekissä Yksi Euroopan hienoista luonnonnähtävyyksistä sijaitsee Pohjois-Tsekissa, aivan Saksan vastaisella rajalla, niin kutsutulla Elben hiekkakivivuoristossa. Pravcicka brana on
on luonnonmuodostoma kivikaari/silta. Yleisesti ottaen koko alue molemmin puolin rajaa Tsekin ja Saksan puolella on eritäin kuvauksellista seutua täynnä pylväsmäisiä kivitorneja ja jyrkkärinteisiä jokilaaksoja. Saksan puolella on Saksin kansallispuisto, ja tämä kivikaari sijaitsee Tsekin puolen Bohemian Switzerland kansallispuistossa  (Národní park České Švýcarsko), ja on muuten yksityisomistuksessa. Kansallispuiston parkkipaikkamaksu 5 euroa ja sisäänpääsymaksu näköalatasanteelle 3 euroa/aikuinen, 1 euroa/lapsi.

Reitti on pari-kolme(riippu mihin auton jättää) kilometriä pitkä ja pelkkää ylämäkeä.
 
Polku kulkee kallionkylkeä pitkin kiemurrellen ylöspäin. Ylöspäin noustessa kuusimetsä muuttuu todella kauniiksi pyökkisekametsäksi. Leveistä urista päätellen kohde on suosittu nähtävyys.

Ensimmäinen näkymä kaaresta. Kaaren viereen on vuonna 1881 rakennettu hotelli. Nykyään siinä toimii päiväkahvila ja pikku museo/galleria.

Tänne asti pääsee ilmaiseksi kävelemään. Mutta, jos haluaa päästä kaaren yläpuolelta näkemään maisemia, niin sitten pitää maksaa. Talvikaudella ylös pääsee vain viikonloppuisin.

Lippuluukku kahvilan takana.

Jyrkät portaat näköalatasanteelle.


Kuvasta näkee hyvin, kuinka eroosioherkkää hiekkakivikallio on.

 
Lähdimme heti aamulla tänne kävelemään. Parkkipaikka oli melko tyhjä vielä. Paluumatkalla vastaan tuli kouluryhmiä ja enemmän ihmisä. Näihin Keski-Euroopan suosittuihin nähtävyyspaikkohin kannattaa lähteä aina liikkeelle heti aamusta, jos haluaa vähän väljemmin kulkea. Olimme liikkeella kesäkuun alkuviikolla arkipäivänä, eli oli aika hiljainen ajankohta. Kaikesta maaston kuluneisuudesta päätellen kävijöitä täällä riittää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti